Liottaminen
Kuivatut pajut
saadaan jälleen punottaviksi ja notkeiksi vedessä
liottamalla. Kuivan kuoripajun liotusaika on noin yhdestä
kahteen
viikkoa paksuudesta riippuen. Avoimessa liotusastiassa oleva vesi tulee
vaihtaa välillä, sillä muuten pajut
limaantuvat ja
alkavat tuoksua epämiellyttävältä.
Paksuja pajuja
täytyy usein liottaa pidempään kuin ohuita
pajuja.
Vuorokausi ennen punomista otetaan niput vedestä,
kääritään kosteaan kankaaseen ja
peitetään muovilla. Taivuttamalla pajua 90 asteen
kulmaan voi
tarkistaa onko pajut valmiita punontaan. Jos materiaali
kestää taivuttamisen ilman murtumista on materiaali
tarpeeksi
notkeaa.
Liotettu kuoripaju
säilyy punontakelpoisena 1-2 vk
säilytyslämpötilasta riippuen. Pakkasessa
pajut
säilyvät jäisinä koko pakkaskauden.
Lämpimänä vuodenaikana
säilyvyyttä
pidennetään tuulettamalla pajuja esim. joka toinen
päivä. Jos pajut pääsevät
homehtumaan, voi
vähäisen homeen pestä pois. Pajut ovat
pilalla, jos ne
mustuvat ja kuori irtoaa.
Kerran
liotettuja kuoripajuja ei kannata kuivattaa ja liottaa uudelleen,
sillä kuori irtoaa uusintakäsittelyssä