Etusivu
Koiramäki
Myymälä
Pajuviljelmä
Pajuhinnasto
Pajuinfo
Ajo-ohjeet
Ota yhteyttä




 

Liottaminen

Kuivatut pajut saadaan jälleen punottaviksi ja notkeiksi vedessä liottamalla. Kuivan kuoripajun liotusaika on noin yhdestä kahteen viikkoa paksuudesta riippuen. Avoimessa liotusastiassa oleva vesi tulee vaihtaa välillä, sillä muuten pajut limaantuvat ja alkavat tuoksua epämiellyttävältä. Paksuja pajuja täytyy usein liottaa pidempään kuin ohuita pajuja. Vuorokausi ennen punomista otetaan niput vedestä, kääritään kosteaan kankaaseen ja peitetään muovilla. Taivuttamalla pajua 90 asteen kulmaan voi tarkistaa onko pajut valmiita punontaan. Jos materiaali kestää taivuttamisen ilman murtumista on materiaali tarpeeksi notkeaa. 

Liotettu kuoripaju säilyy punontakelpoisena 1-2 vk säilytyslämpötilasta riippuen. Pakkasessa pajut säilyvät jäisinä koko pakkaskauden. Lämpimänä vuodenaikana säilyvyyttä pidennetään tuulettamalla pajuja esim. joka toinen päivä. Jos pajut pääsevät homehtumaan, voi vähäisen homeen pestä pois. Pajut ovat pilalla, jos ne mustuvat ja kuori irtoaa. 

Kerran liotettuja kuoripajuja ei kannata kuivattaa ja liottaa uudelleen, sillä kuori irtoaa uusintakäsittelyssä

 

copyright Koiramäen Pajutalli_____toteutus NetUniikki