Etusivu
Koiramäki
Myymälä
Pajuviljelmä
Pajuhinnasto
Pajuinfo
Ajo-ohjeet
Ota yhteyttä
 

Kuoriminen

Kuorittava paju kerätään toukokuun alussa siinä vaiheessa, kun paju on hiirenkorvalla. Silloin kuori irtoaa parhaiten. Paju on kuorittava mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. Mikäli se ei ole mahdollista, säilytetään pajuja viileässä, pimeässä paikassa ehdottomasti pystyssä ja veisastiassa, jossa on vettä noin 10 cm. Tällöin paju pysyy tuoreena, mutta lehtien kehittyminen pysähtyy. Kuoriminen on kuitenkin suoritettava 1-2 viikon sisällä.

Pienten erien kuoriminen käy hyvin käsin seuraavasti:

-         Aukaistaan kuorta tyven ympäriltä n. 10 cm pituudelta.

-         Kiepautetaan kuoren päät varvun ympärille renkaaksi.

-         Vasemmalla kädellä pidetään paljaasta tyvestä kiinni ja vedetään oikealla latvaa kohti, jolloin kuori irtoaa. Kuoren päät, jotka kiepautettiin pajun ympärille, antavat tukea vetämiseen.

Kuorimisessa voi käyttää apulaitteena ”loukkua”, joka on valmistettu sitomalla kaksi puukapulaa yhteen. Pajuvarvun tyvipää vedetään ensin loven läpi ja sitten latvapää puristamalla samanaikaisesti leukoja yhteen. On kuitenkin varottava puristamasta liikaa, koska paju voi ruhjutua käyttökelvottomaksi. Loukkua tuetaan polvien väliin kuorittaessa.

Pajut kuoritaan ulkona aurinkoisella säällä. On tärkeää, että nen kuivuvat mahdollisimman nopeasti kuorimisen jälkeen. Kuoritut pajut asetellaan kuivumaan pystyyn esim. seinää vasten hajalleen, ei nippuina.

 

copyright Koiramäen Pajutalli_____toteutus NetUniikki