Kuoriminen
Kuorittava paju
kerätään
toukokuun alussa siinä vaiheessa, kun paju on hiirenkorvalla.
Silloin kuori irtoaa parhaiten. Paju on kuorittava mahdollisimman pian
keräämisen jälkeen. Mikäli se ei
ole mahdollista,
säilytetään pajuja
viileässä,
pimeässä paikassa ehdottomasti pystyssä ja
veisastiassa,
jossa on vettä noin 10 cm. Tällöin paju
pysyy tuoreena,
mutta lehtien kehittyminen pysähtyy. Kuoriminen on kuitenkin
suoritettava 1-2 viikon sisällä.
Pienten erien
kuoriminen käy hyvin
käsin seuraavasti:
-
Aukaistaan kuorta tyven
ympäriltä n. 10
cm pituudelta.
-
Kiepautetaan kuoren
päät varvun
ympärille renkaaksi.
-
Vasemmalla
kädellä pidetään
paljaasta tyvestä kiinni ja vedetään
oikealla latvaa
kohti, jolloin kuori irtoaa. Kuoren päät, jotka
kiepautettiin
pajun ympärille, antavat tukea vetämiseen.
Kuorimisessa voi
käyttää
apulaitteena ”loukkua”, joka on valmistettu
sitomalla kaksi
puukapulaa yhteen. Pajuvarvun tyvipää
vedetään
ensin loven läpi ja sitten latvapää
puristamalla
samanaikaisesti leukoja yhteen. On kuitenkin varottava puristamasta
liikaa, koska paju voi ruhjutua käyttökelvottomaksi.
Loukkua
tuetaan polvien väliin kuorittaessa.
Pajut kuoritaan
ulkona aurinkoisella
säällä. On
tärkeää, että nen
kuivuvat mahdollisimman nopeasti kuorimisen jälkeen. Kuoritut
pajut asetellaan kuivumaan pystyyn esim. seinää
vasten
hajalleen, ei nippuina.
